خطای انسانی بیشترین سهم را در حوادث رانندگی دارد
معاون بهداشت دانشگاه با اشاره به پویش نه به تصادف«یکم اسفندماه ۱۴۰۳ تا ۱۵ فروردین ماه 1404» اظهار کرد در کشور ما سالانه بیش از۲۰ هزار نفر در تصادفات جادهای جان خود را از دست میدهندکه بخش مهمی از آنها را عابران پیاده و موتور سوارن تشکیل می دهند.

دکتر محمدرضا سهرابی تصادفات جاده ای را علت اصلی مرگ کودکان و جوانان 5 تا 29 ساله عنوان کرد و افزود تقریباً بیش از نیمی از مرگ و میرها در بین افراد 18 تا 59 سال رخ می دهد و در مردان 3 برابر زنان است.
وی با اشاره به امار بالای مصدومین خاطرنشان کرد هرساله از تصادفات ۸۰۰ هزار مصدوم بر جای می ماند که در حدود نیمی از آنها دچار مصدومیتهای شدید همچون قطع عضو، فلج یا ناتوانیهای دائمی می شوند.
دکتر سهرابی تصریح کرد برآوردها نشان می دهد که هزینههای اقتصادی ناشی از تصادفات جادهای، معادل 8درصد تولید ناخالص داخلی کشور و شامل هزینههای درمان، ازکارافتادگی، خسارات به زیرساختها و .... است.
وی با اشاره به این که خطای انسانی بیشترین سهم را در حوادث رانندگی دارد گفت مطالعات انجام شده نشان میدهد 4 عامل اصلی انسان، وسیله نقلیه، جاده (زیرساخت ها) و عوامل محیطی در بروز حوادث رانندگی نقش دارند، اما مهمترین و بیشترین علت حوادث ترافیکی و تصادفات، خطای انسانی است که منجر به 70 درصد حوادث رانندگی می شود و برای کاهش آن همگی باید تلاش کنیم.
معاون بهداشت دانشگاه استفاده از تلفن همراه را دلیل اصلی تصادفات جاده ای عنوان کرد و گففت طبق گزارش پلیس راهور استفاده از تلفن همراه در حین رانندگی منجر عدم توانایی در کنترل خودرو و بی توجهی به جلو می شود که در بسیاری از مواقع منجر به حوادث جبران ناپذیری شده است.
دکتر سهرابی تصریح کرد حوادث ترافیکی جزء حوادثی است که خوشبختانه قابل پیشگیری است و برای کاهش جدی دربروزحوادث، نیازمند مشارکت و تعهد کامل همگان و جامعه هستیم.
وی اظهار امیدواری کرد علاوه بر تعهد و عمل به قوانین رانندگی با تکرار نکات ایمنی و اموزش همه افراد به ویژه کودکان و نوجوانان فرهنگ ترافیکی ارتقا یابدو شاهد کاهش حوادث و سوانح باشیم .
رئیس گروه مدیریت خطر بلایا و حوادث معاونت بهداشت نیزیکی از مهمترین حوادث در سفرهای نوروزی را حوادث ترافیکی عنوان کرد و از هموطنان خواست با توجه به افزایش سفرها در روزهای پایانی سال و سفرهای نوروزی نکات ایمنی را رعایت کنند.
طالبی اطلاع از وضعیت آب و هوایی مسیر و مقصد و مناسب بودن شرایط جاده را از نکات مهم ایمنی قبل از سفر عنوان کرد و گفت برای اطلاع از وضعیت آب و هوایی میتوانید با شماره 134 سازمان هواشناسی تماس بگیرید و با توجه به شرایط اقلیمی مسیر مسافرت خود، لباس و تجهیزات مناسب را همراه داشته باشید.
وی تاکید کرد قبل از حرکت از سلامت فنی خودرو و وضعیت لاستیک، چراغ های راهنما، ترمز، تیغه برف پاککن و سایر بخشهای خودرو اطمینان حاصل کنید و در هنگام سفر زنجیر چرخ، لاستیک زاپاس و کیف کمکهای اولیه را همراه داشته باشید.
این کارشناس بهداشت با اشاره به نقش خستگی و خواب آلودگی دریروز تصادفات توصیه کرد قبل از سفر استراحت کامل داشته باشید و درصورت احساس خستگی و خواب آلودگی از رانندگی بپرهیزید.
وی تصریح کرد مصرف مایعات، گوش دادن به موسیقی و مواردی مانند اینها هیچکدام جای 15دقیقه استراحت را نمیگیرد.
طالبی همچنین مصرف داروهای خواب آور و داروهایی که باعث کاهش هوشیاری میشود حتی مصرف قرص های سرماخوردگی قبل یا حین رانندگی میتواند بسیار خطرساز باشد.
توصیههایی کاربردی برای سفرهای ایمن در تعطیلات نوروز
رییس گروه مدیریت خطر بلایا یکی از عوامل خطرآفرین در هنگام رانندگی را استفاده از تلفن همراه عنوان کرد و گفت استفاده از تلفن همراه در حین رانندگی خطر تصادف را تا 4 برابر افزایش میدهد، لذا در زمان رانندگی از تلفن همراه استفاده نکنید و برای حفظ تمرکز، از کشیدن سیگار، خوردن و آشامیدن، مشاجره و شوخی با همسفران خودداری کنید.
وی درادامه به نکات ایمنی در هوای مه آلود و هنگام لغزندگی جاده اشاره کرد و گفت در زمان رانندگی در جاده لغزنده، سرعت خود را کاهش دهید و از تغییر ناگهانی به دنده سنگین خودداری کنید. اگر هوای مه آلود رانندگی میکنید به چراغ عقب خودروی جلویی، اعتماد نکنید و از خطوط وسط و کناره جاده برای ادامه مسیر حرکت خود استفاده کنید. همچنین در هوای سرد از روشن کردن وسایل حرارتی یا روشنایی در اتومبیل مانند گاز پیک نیک به علت احتمال ایجاد گازگرفتگی و آتش سوزی بپرهیزید.
وی تاکید کرد هنگام سفر مراقب فرزندان خود باشید، همیشه کمربند ایمنی را ببندید و در طول سفر با رعایت فاصله مناسب از وسیله نقلیه جلویی با سرعت مطمئن برانید.
مطالعه متن خبر در سایت دانشگاه