باید و نبایدهای وعده سحر در ماه مبارک رمضان
رییس گروه تغذیه معاونت بهداشت: روزه داری بدون صرف سحری برای تمام گروه های سنی به ویژه نوجوانان و جوانان می تواند با عوارض زیادی همراه باشد و به هیچ وجه نباید این وعده مهم را حذف کرد.
پیروی از یک برنامه غذایی صحیح در ماه مبارک رمضان از اهمیت خاصی برخوردار است که هم موجب اصلاح عادات غذایی نادرست میشود و هم کمک میکند تا از برکات معنوی این ماه بیشتر بهره مند شویم .
فرشته فزونی رییس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت با آرزوی قبولی طاعات و عبادات گفت: درایام ماه مبارک رمضان نیز باید تعادل و تنوع را در برنامه غذایی روزانه رعایت کرد و برای تقویت سیستم ایمنی بدن از همه گروههای غذایی شامل نان و غلات، شیر و لبنیات کم چرب، سبزیها، میوهها، انواع گوشت ، حبوبات ، تخم مرغ به میزان کافی و مناسب استفاده شود.
وی با یادآوری ضرورت کنترل میزان غذای مصرفی در ماه مبارک رمضان تاکید کرد در صورتی که فرد روزهدار وزن مناسب دارد باید با بهره مندی از توصیههای مناسب تغذیه در ایام روزه داری، وزن را ثابت نگه دارد و در صورت اضافه وزن، با کمی کاهش دریافت انرژی به کاهش وزن خود کمک کند.
فزونی خاطرنشان کرد روزهداری برای بزرگسالان سالم میتواند ایمن باشد اما افراد مبتلا به بیماریهایی از قبیل دیابت، فشار خون و .... قبل از روزه گرفتن باید با پزشک خود مشورت کنند.
وی با اشاره به نقش مهم وعده سحری در روزهداری گفت روزه داری بدون صرف سحری برای تمام گروه های سنی به ویژه نوجوانان و جوانان می تواند با عوارض زیادی همراه باشد و به هیچ وجه نباید این وعده مهم را حذف کرد چون نخوردن سحری موجب سردرد، دردهای عضلانی، کاهش کارایی بدن در طول روز، خستگی و بیحوصلگی و افت سریع قند خون و سرگیجه میشود
رییس گروه تغذیه معاونت بهداشت به افرادی که در طول روز فعالیت بیشتری دارند توصیه کرد برای حفظ کارایی و جلوگیری از کم آبی بدن ، ضعف و خستگی در وعده سحری از غذاهای حاوی مواد مغذی استفاه کنند.
فزونی در عین حال از روزهدارن خواست اکیدا از پرخوری در هنگام سحر خودداری کنند چون نه تنها از احساس گرسنگی جلوگیری نمی کند بلکه فشار زیادی را به معده و دستگاه گوارش وارد می کند و موجب تشنگی، سوءهاضمه، درد و نفخ معده می شود.
چه غذاهایی در وعده سحری نباید مصرف شوند؟
کارشناس تغذیه معاونت بهداشت خوردن غذاهای چرب و شور، انواع آجیل، تنقلات شور، کنسرو و فست فودها را در وعده سحر از عوامل مسبب تشنگی و تضعیف سیستم ایمنی برشمرد و گفت مصرف غذاهای خشک و پر ادویه در وعده سحر باعث عطش زیاد وترش کردن (ریفلاکس) در طول روز می شود.
وی مصرف شیرینیجات، غذاهای شور و پرچرب و نوشیدنیهایی مانند دوغ شور را موجب تشنگی در روز عنوان کرد و گفت بهتر است به جای این مواد، سبزیهای تازه مانند سبزی خوردن، سالاد، ماست و خیار همراه با کشمش و گردو، لبنیات کم چرب و دوغ کم نمک خانگی مصرف کنید .
به گفته این کارشناس تغذیه مصرف شیر به همراه نان، خرما یا شیربرنج گزینه مناسبی برای وعده سحری به ویژه در نوجوانان میباشد.
فزونی با اشاره به علاقه به مصرف غذاهای پر پروتیین مثل کباب، جوجه کباب و غذاهای خشک و پرروغن مثل کتلت در وعده سحر گفت این قبیل غذاها و غذاهای چرب مثل کلهپاچه گزینههای مناسبی برای مصرف وعده سحری نیستند چون موجب احساس تشنگی و خشکی دهان در طول روز میشوند.
به گفته وی انواع پلوهای مخلوط با کمی حبوبات و سبزیها به همراه کمی مرغ یا گوشت یا انواع چلو خورشهای کم چرب مثل کرفس و آلواسفناج وعدههای مناسبتری جهت سحر است.
رییس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت در یک توصیه کلی انواع پلو و خورش در حجم کم را برای افرادی که فعالیت بدنی بیشتری در طول روز دارند و غذاهای سبکتر شبیه وعده صبحانه را برای افرادی که در طول روز فعالیت بدنی کمتری دارند به عنوان وعده سحری مناسب عنوان کرد.
وی یادآوری کرد به منظور تامین ریزمغذیها بهتر است مقادیر مناسبی از میوهها، سبزیها و لبنیات کم چرب در وعده سحری مصرف شود.
فزونی نوشیدن چای پررنگ در وعده سحر را به دلیل افزایش دفع ادرار، یکی از عوامل کم آبی و تشنگی در روزهداران عنوان کرد و گفت روزهدارن بهتر است از ا آب جوش ولرم و یا چای رقیق همراه با میوه های خشک مانند خرما، کشمش و توت خشک استفاده کنند.
وی همچنین تاکید کرد بلافاصله پس از سحری نخوابید چون باعث مشکلات گوارشی می شود.
کارشناس تغذیه معاونت بهداشت به والدین توصیه کرد به نوجوانانی که روزه می گیرند به دلیل گذراندن دوران رشد بیشتر توجه کنند.
وی با اشاره به علاقه نوجوانان به خوردن انواع مواد غذایی کم ارزش از والدین خواست مراقب باشند در این ایام از مصرف این مواد غذایی که فقط پرکننده معده هستند خودداری شود و حتما در وعده های سحر و افطار نوجوانان روزهدار گروه غذایی شیر و لبنیات به میزان کافی گنجانده شود.
نظر