اهمیت وعدههای غذایی منظم در بیماران مبتلا به دیابت
رییس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت بر داشتن یک برنامه غذایی صحیح، فعالیت بدنی مناسب جهت بهبود و کنترل قند خون و پیشگیری از عوارض ناشی از دیابت مانند افزایش چربی و پرفشاری خون نیز تاکید کرد .
ییس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت چاقی به ویژه چاقی شکمی را یکی از دلایل مقاومت به انسولین برشمرد که کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت را مشکل می کند.
فرشته فزونی تاکید کرد داشتن یک برنامه غذایی صحیح، فعالیت بدنی مناسب و اصلاح وضعیت توده بدنیBMI) (نه تنها در بهبود و کنترل قند خون نقش دارد بلکه در پیشگیری از عوارض ناشی از دیابت مانند افزایش چربی و پرفشاری خون نیز موثر است.
وی زمان بندی مناسب مصرف غذا در بیماران دیابتی را بسیار مهم عنوان کرد و گفت فاصله های زیاد بین وعده های غذایی باعث افت قند خون میشود از این رو نظم و ترتیب در زمان خوردن غذا نقش مهمی در کنترل قند خون این بیماران دارد.
وی افزود: این بیماران تا حد امکان باید مقدار مشخص و ثابتی از مواد غذایی در ساعات معینی از روز مصرف کنند.
به گفته فزونی بهترین الگوی غذا خوردن در افراد دیابتی مصرف غذا در5 تا 6 وعده شامل سه وعده اصلی غذا و 2 تا 3 میان وعده است.
رییس گروه تغذیه دارویی معاونت بهداشت یادآوری کرد در رژیم غذایی برای هر فرد دیابتی مقدار ثابت و مشخصی کربوهیدرات در نظر گرفته میشود که بهتر است از غلات کامل مانند آرد کامل ، نان های سبوس دار و برنج مخلوط با حبوبات وسبزی باشد.
فزونی تاکید کرد این گروه از مواد غذایی باید با توجه به شرایط هر فرد و میزان انسولین مصرفی یا داروهای پایین آورنده قند خون بین وعده های اصلی غذا و میان وعده ها توزیع و مصرف شوند.
رییس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت نان و پنیر و گردو به همراه خیار، گوجه فرنگی یا سبزی خوردن، مغز های بی نمک مثل بادام، فندق، پسته، بادام زمینی، ماست میوهای خانگی، شیر کم چرب و انواع میوه مثل سیب را در حجم و اندازه مشخص و تعیین شده به عنوان میان وعده مناسب برای بیماران مبتلا به دیابت پیشنهادکرد .
وی با اشاره به اجرای پویش ملی سلامت توصیه کرد همه افراد بالای 18 سال که دارای اضافه وزن هستند به ویژه مبتلایان به فشارخون و دیابت ضمن شرکت در این پویش و اندازه گیری قند و فشارخون جهت تنظیم یک برنامه غذایی و اصلاح شیوه زندگی به کارشناسان تغذیه مراجعه کنند.
بر اساس این گزارش ارایه خدمات مشاوره تغذیه از جمله تنظیم برنامه غذایی در مراکز خدمات جامع سلامت رایگان است و شهروندان میتوانند برای انجام مراقبتهای تغذیهای به مراکز خدمات جامع سلامت مراجعه کنند.
نظر