اصلاح شیوه زندگی مهم ترین عامل پیشگیری از چاقی است
فرشته فزونی، رییس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت با گرامیداشت روز جهانی چاقی (چهارم مارس، مصادف با 14 اسفند) این روز را فرصتی برای افزایش آگاهی عمومی در مورد خطرات و پیامدهای زیانبار چاقی و حمایت از سیاستهای پیشگیرانه و درمانی عنوان کرد.

چاقی یک بحران بهداشتی جهانی است که شیوع آن در بسیاری از کشورها در حال افزایش است.
فرشته فزونی، رییس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت با گرامیداشت روز جهانی چاقی (چهارم مارس، مصادف با 14 اسفند) این روز را فرصتی برای افزایش آگاهی عمومی در مورد خطرات و پیامدهای زیانبار چاقی و حمایت از سیاستهای پیشگیرانه و درمانی عنوان کرد.
وی خاطرنشان کرد شعار امسال «تغییرمحیط؛ زندگی سالمتر» تاکید میکند اصلاح شیوه زندگی مهم ترین عامل پیشگیری از چاقی است.
رییس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت را چاقی یک بیماری مزمن پیچیده برشمرد که عوامل متعددی مانند عوامل اجتماعی، رفتاری، فرهنگی، فیزیولوژیک، متابولیک و ژنتیک دربروز آن نقش دارد.
وی چاقی کودکان و نوجوانان را یکی ازمهم ترین مشکلات بهداشتی جهان دردهه های اخیرعنوان کرد و افزود افزایش چاقی درسنین پایین با بروز عوارض قلبی عروقی، کبد چرب و بسیاری ازبیماریهای مزمن ازجمله دیابت، پرفشاری خون، سرطان درسنین جوانی همراه است.
به گفته این کارشناس تغذیه تغییر الگوی غذایی و مصرف غذاهای پرانرژی با ظاهر جذاب و ارزش غذایی کم ، مصرف میان وعده های غذایی چرب و شیرین ، مصرف ناکافی غلات کامل و مواد غذایی دارای فیبر و کاهش فعالیت بدنی و استرسهای روزانه از عوامل بروز چاقی به ویژه درکودکان و نوجوانان است.
رییس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت پیروی از برنامه غذایی مناسب، مدیریت استرس، فعالیت بدنی و داشتن خواب کافی و با کیفیت را از راهکارهای پیشنهادی جهت حفظ وزن در محدوده طبیعی عنوان کرد.
وی پیشگیری از اضافه وزن و چاقی را یک اولویتهای بهداشتی عنوان کرد و افزود عوارض اضافه وزن و چاقی بر سلامتی از سنین پایین شروع می شود و تا بزرگسالی ادامه دارد لذاتوجه به این موضوع و پیشگیری از دوران کودکی بسیار موثرتر و کم هزینهتر از درمان عوارض بیماری های ناشی از چاقی و اضافه وزن در بزرگسالی است .
فزونی یادآوری کرد والدین عزیز برای غربالگری و شناسایی موارد اضافه وزن و چاقی و ارزیابی وضعیت تغذیه کودکان و نوجوانان میتوانند به مراقبین سلامت و کارشناسان تغذیه مستقردر مراکز خدمات جامع سلامت و پایگاههای سلامت مراجعه کنند.
توصیههای کاربردی جهت کنترل اضافه وزن و چاقی
رییس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت درخاتمه توصیههای کاربردی جهت کنترل اضافه وزن و چاقی مطرح کرد:
والدین بهترین الگوی رفتاری برای فرزندان هستند برقراری شیوه زندگی سالم ( تغذیه مناسب ، فعالیت جسمی و آرامش روحی ) مهمترین و موثرترین راه برای مقابله با اضافه وزن است.
رعایت زمان مشخص و عدم حذف وعدههای غذایی همچنین آرامش داشتن هنگام غذاخوردن به کاهش اشتهای کاذب کمک می کند.
از هر فرصتی برای انجام فعالیت بدنی استفاده کنید و در مجموع روزانه 30 تا 60 دقیقه تحرک کافی داشته باشید. فعالیت بدنی توصیه شده برای بچه ها ۶۰ دقیقه در روز می باشد.
حداکثر مدت مجاز برای سرگرمیهای بیتحرک مانند تماشای تلویزیون و سرگرمیهای رایانهای در سنین کودکی و نوجوانی دو ساعت در شبانه روز است. با کم کردن طول مدت بیتحرکی و افزایش فعالیت بدنی میتوان به کنترل وزن کمک کرد.
خواب ناکافی دیروقت و نامنظم باعث بروز اضافه وزن می شود. کودکان و نوجوانان باید شب ها زودتر بخوابند و صبح ها زودتر بیدار شوند تا هم سوخت و ساز بدن تنظیم شود هم فرصت کافی برای صرف صبحانه داشته باشند.
از کند بودن سرعت کاهش وزن خود دلسرد نشوید. اطمینان داشته باشید تداوم الگوهای درست تغذیه و فعالیت بدنی مناسب و آرامش روحی شما را به وزن مطلوب می رساند.
در رسیدن به وزن مطلوب شکیبا باشید.مقادیر جزئی کاهش وزن و حتی ثابت نگه داشتن وزن، نوعی موفقیت است که در درازمدت شما را به وزن مطلوب می رساند.
کاهش وزن های سریع تا مدت کوتاهی پایدار میماند و دربسیاری موارد چون فرد قادر به ادامه رژیم های غذایی خیلی محدود نیست به سرعت وزن از دست رفته باز میگردد و حتی چاق تر از قبل میشود.
رژیمهای غذایی خیلی محدود هر چند ممکن است در کوتاه مدت تا حدی باعث کاهش وزن شوند اما در درازمدت با کاهش سوخت و ساز، بدن را نسبت به کاهش وزن مقاوم می کنند و تاثیر منفی بر سلامتی دارند برای دریافت مشاوره تغذیه و برنامه غذایی رایگان به نزدیکترین مرکز خدمات جامع سلامت محل سکونت خود مراجعه کنید.