چند توصیه کاربردی تغذیه برای بیماران مبتلا به دیابت
تغذیه یکی از عوامل موثر در پیشگیری و کنترل بیماری های غیر واگیر از جمله دیابت می باشد.آیا میدانید برای کنترل دیابت و تنظیم قند خون چه برنامه غذایی باید داشته باشید؟
تغذیه یکی از عوامل موثر در پیشگیری و کنترل بیماری های غیر واگیر از جمله دیابت می باشد.
فرشته فزونی رییس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت تغییر الگوی غذایی مردم به صورت مصرف بیرویه فست فودها ، نوشابه های گازدار ، غذاهای چرب و سرخ شده ، مصرف زیاد مواد قندی و شیرین ، کاهش مصرف میوه ، سبزی و نداشتن تحرک بدنی کافی را از عوامل موثر بر بروز اضافه وزن ، چاقی و دیابت در کشور عنوان کرد.
به گفته رییس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت هدف از تنظیم رژیم غذایی در افراد مبتلا به دیابت علاوه بر کنترل قند خون، چربی خون ، فشارخون وکنترل وزن، تنظیم زمان مصرف وعده های اصلی و میان وعده ها عنوان کرد تا از تغییرات قند خون در افرادی که دارو استفاده می کنند، پیشگیری شود.
فزونی تاکید کرد با رعایت یک رژیم غذایی منظم و تنظیم قند خون میتوان عواقب مزمن دیابت مانند بیماریهای کلیوی ، فشار خون بالا و بیماری های قلبی عروقی را کاهش داد.
وی خاطرنشان کرد رژیم غذایی بیماران مبتلا به دیابت باید حاوی انرژی کافی برای انجام فعالیت های روزمره باشد در عین حال به کنترل وزن بدن کمک کند و همچنین تامین کننده پروتئین کافی و ریزمغذی های مورد نیاز از جمله ویتامین های گروه ب باشند که نقش مهمی در کنترل اختلالات عصبی دارد .
بیماران دیابتی از مصرف کدام مواد غذایی پرهیز کنند؟
رییس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت به بیماران دیابتی توصیه کرد از مصرف مواد غذایی با سدیم بالا(غذاهای شور ، کالباس ، سوسیس ، پنیر پیتزا ، چیپس ، پفک و غذاهای کنسروی ، سس کچاپ ، سس های سالاد ، ترشی و انواع شورها) و مواد غذایی پرچرب حاوی کلسترول بالا و یا اسیدهای چرب ترانس ( لبنیات پرچرب ، کره ، خامه ، غذاهای سرخ شده ، گوشت های قرمز پرچرب ، روغن جامد و نیمه جامد ، کله پاچه و مغز ، سیب زمینی سرخ شده) پرهیز کنند.
وی همچنین از بیماران دیابتی خواست از مصرف مواد غذایی حاوی قندهای ساده مانند قند وشکر ، عسل ، مربا ، انواع شیرینی ها ، کیک ، کلوچه ، بیسکویت ، نوشابه های گازدار ، شربت ها و نوشیدنی های شیرین ، انواع بستنی و آب میوه های تجاری که دارای قند افزوده هستند،خودداری کنند.
چند توصیه تغذیهای برای مبتلایان به دیابت
مصرف غذاهای چرب و سرخ کرده را کاهش دهید.
از مصرف غذاهای غنی از چربی های اشباع و ترانس نظیر فست فودها ، روغن های نباتی جامد و نیمه جامد ، روغن های حیوانی ، غذاهای سرخ شده ، لبنیات پرچرب اجتناب کنید و بیشتر از منابع غذایی حاوی امگا 3 ( مانندانواع ماهی ها ) و اسید چرب غیر اشباع ( مثل روغن زیتون) یا سایر انواع روغن های مایع (آفتابگردان ، کنجد) به مقدار مناسب و طبق رژیم غذایی تنظیم شده استفاده کنید. استفاده متعادل از امگا 3 و اسیدهای چرب غیر اشباع موجب پاسخ دهی بهتر گیرنده های سلول به انسولین می شود .
دریافت پروتئین های حاوی چربی های اشباع مانند لبنیات پرچرب و گوشت قرمز باید دررژیم غذایی افراد دیابتی باید محدود شود. بهتر است از کربوهیدرات هایی که شاخص گلایسمیک پایین تری دارند استفاده شود.
حتما غذا را در حجم کم و به دفعات بیشتر (5 وعده در روز ) میل کنید و در هیچ وعده ای بیش از حد غذا نخورید.
مصرف نمک روزانه را کاهش دهید و حتما از نمک یددار تصفیه شده به مقدار کم استفاده کنید.
بعد از وعده های غذایی کمی پیاده روی کنید.
به طور مرتب قند خون را کنترل کنید.
برای داشتن وزن مناسب و سالم بودن به اندازه غذا بخورید و فعالیت بدنی روزانه (45-30 دقیقه پیاده روی ) طبق نظر پزشک معالج داشته باشید.
سعی کنید ساعات صرف غذا حتی المقدور منظم باشد تا از نوسان قند خون جلوگیری شود.
سعی کنید غذا را به آرامی و در محیطی با آرامش میل کنید.
هرروز4-2 واحد میوه بخورید.
روزانه 5-3 واحد از گروه سبزی ها استفاده کنید.
مصرف منابع غذایی حاوی روی، ویتامین C (مرکبات و سبزی های تازه) و ویتامین A (زردآلو، هلو، گوجه فرنگی، و هویج) در رژیم غذایی خود بگنجانید .
به نشانگرهای رنگی تغذیه ای محصولات غذایی توجه کنید و محصولاتی که قند ، نمک و روغن کمتری دارد انتخاب کنید.
مصرف نان های سفید و برنج را کاهش داده و نان های سبوس دار، برنج قهوه ای، ماکارونی سبوس دار ، جو و گندم کامل (پوست نگرفته) مصرف کنید.
روزانه از انواع حبوبات در وعده های غذایی استفاده کنید .
روزانه 2 تا 3 واحد لبنیات کم چرب خصوصا از نوع پرو بیوتیک مصرف کنید.
چای یا دمنوش خود را با یک عدد توت یا کشمش یا یک عدد خرمای کوچک میل کنید.
به اندازه کافی آب بنوشید.
در صورتی که دچار اضافه وزن یا چاقی هستید برای کاهش وزن تحت نظر کارشناس تغذیه اقدام کنید.
ارایه خدمات مشاوره تغذیه از جمله تنظیم برنامه غذایی در مراکز خدمات جامع سلامت رایگان است. و افراد میتوانند برای انجام مراقبتهای تغذیه ای به مراکز خدمات جامع سلامت مراجعه کنند.