نقش تغذیه سالم در پیشگیری از پوسیدگی دندانها
کارشناس سلامت دهان و دندان معاونت بهداشت با اشاره به این که سومین روز پویش سلامت دهان و دندان با شعار «دندان سالم با تغذیه سالم» برگزار میشود گفت این شعار بر ارتباط حیاتی بین انتخاب مواد غذایی و سلامت دندان و لثه تاکید دارد

دکتر بهناز ولیزاده اظهار کرد تغذیه و رژیم غذایی نقش مهمی در رشد و نمو دندان،سلامت بافت لثه و دهان ،استحکام استخوان و جلوگیری و کنترل بیماری های حفره دهان دارد.
وی کمبود مواد مغذی مورد نیاز در زمان رشد سلولی را بسیار مهم برشمرد و گفت این کمبودها باعث ایجاد عوارض غیر قابل برگشتی در شکل گیری بافت های دهان خواهد شد.
کارشناس سلامت دهان و دندان با اشاره به ضرورت دریافت ویتامین های A،C،D و کلسیم و فسفر در دوران رشد سلولی گفت جهت شکل گیری دندان های مقاوم این ویتامینها باید تامین شوند.
وی اظهار کرد در صورتی که در سال های اولیه زندگی ،کودکی دچار سوتغذیه گردد احتمال ابتلا به پوسیدگی دندان های شیری بیشتر می شود.
دکتر ولیزاده عادات غذایی در زمان کودکی شکل می گیرند را بر سلامت عمومی و سلامت دهان بسیار موثر عنوان کرد و گفت تغذیه در هر دو مرحله پیش از رویش دندان ها و پس از رویش دندانها اثر گذار است.
وی با بیان این که تاثیر رژیم غذایی در ایجاد پوسیدگی بعد از ارویش دندان ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است گفت بعضی از مواد غذایی از جمله کربوهیدراتها (مواد قندی و نشاسته ای) نسبت به مواد دیگر خاصیت پوسیدگی زایی بیشتری دارند.
به گفته وی این مواد وقتی با میکروب های دهان در تماس باشند می توانند بزاق را اسیدی کنندو سبب پوسیدگی دندان می شود.
وی از والدین خواست با کودکان خود را به انتخاب آگاهانه در وعدهها و تنقلات ترغیب میکند تا لبخندی سالم و ماندگار داشته باشند.
دکتر ولیزاده با اشاره به این که مسواک زدن و استفاده از نخ دندان تنها بخشی از فرآیند محافظت از دهان و دندانها هستند تاکید کرد انتخاب درست مواد غذایی و اجتناب از مصرف مکرر قندها و خوراکیهای اسیدی، همانند یک دوست همراه برای دندانها عمل میکند.
وی عادات تغذیهای سالم و متعادل، همراه با مراقبت روزانه از دهان را برای داشتن لبخندی زیبا، دندانهایی مقاوم و لثهای شاداب یسیار مهم عنوان کرد و که سلامت عمومی بدن را نیز به دنبال خواهد داشت.
کارشناس سلامت دهان و دندان معاونت بهداشت در ادامه به بیان توصیههای تغذیهای برای پیشگیری از از پوسیدگی دندانها و بیماریهای لثه پرداخت که میخوانید
*بین غذاهای روزانه بهتر است به جای شیرینی از میوه های تازه ،سبزیجات ،ماست ساده و مغزها (بادام ،گردو و...)استفاده شود.درصورت تمایل به شیرینی می توان از کشمش یا خرما استفاده شود.
*مصرف مواد قندی محدود به وعده های اصلی غذایی گردد که پس از آن مسواک زده شود.
*در صورت مصرف هر نوع ماده قندی لازم است بلافاصله دندانها را مسواک زد و در صورت عدم دسترسی ، باید چند مرتبه دهان و دندان را با آب شستشو داد.
*فست فود، نوشابه و تنقلات شیرین نباید به صورت روزمره به کودکان داده شود.
*در صورت استفاده از شربت های دارویی و تقویتی شیرین بعد از هر بار مصرف جهت پاک شدن از سطح دندانها باید به کودک آب داده شود.
*استفاده از مواد غذایی خام (سبزی) با غذاهای پخته (وعده اصلی غذایی) علاوه بر پاکسازی غذا از سطح دندانها به افزایش جریان بزاق نیز کمک می کند.
*نوشیدن آب، یکی از بهترین گزینهها برای پاکسازی دهان است. استفاده از آب بین وعده های اصلی غذایی توصیه می گردد.
*بهتر است پس از وعده غذایی شام و قبل از خوابیدن از میان وعده های حاوی کربوهیدرات استفاده نشود.
*بلافاصله پس از مصرف نوشیدنی های اسیدی مثل آب پرتقال نباید دندانها را مسواک زد. زیرا می تواند باعث سایش دندانها گردد.
*درصورت تمایل کودک به مصرف آدامس ، استفاده از آدامس های بدون قند توصیه می گردد.
*لبنیات لبنیات مانند شیر، ماست و پنیر، منبع مناسبی از کلسیم و فسفر هستند که به بازسازی مینای دندان کمک میکنند و مصرف مداوم آن توصیه می شود.
*میوهها و سبزیجات پرفیبر ضمن تقویت بافت لثه، با تحریک تولید بزاق به شستن ذرات غذا و خنثیسازی اسید کمک میکنند.
*منابع ویتامین سی اهمیت ویژهای در سلامت لثهها دارند.
نظر