معرفی و شرح وظایف گروه تغذیه و امور دارویی
برنامه بهبود تغذیه جامعه
گذار تغذیهای در زمینه تغییر سریع دموگرافیک، شهرنشینی و توسعه اجتماعی در کشور ایران و بسیاری ازکشورهای منطقه ، طی سال های اخیر ، تغییراتی را در وضع سلامت مردم ایجاد کرده است. تغییر سنتهای گذشته و شیوه های جدید زندگی منجر به تغییر در الگوهای غذایی از جمله افزایش دریافت چربی های اشباع وکاهش دریافت میوه وسبزی گردیده ،که این امر موجب افزایش شیوع بیماری های غیر واگیر نظیر بیماری های قلبی ، عروقی ، سرطان ، دیابت و ... شده است. اصلاح شیوه زندگی یک راهکار اساسی برای پیشگیری از بیماری های غیرواگیر و پیامدهای آن می باشد و آموزش مردم در زمینه رژیم غذایی مناسب ، اولین قدم مثبت در راستای پیشگیری از بیماری های فوق است. گزارش سال 2002 سازمان جهانی بهداشت کشورها را برای طراحی مداخلات گسترده مبتنی بر جامعه در زمینه کاهش چربی غذا ، افزایش فعالیت بدنی، مصرف بیشتر میوه و سبزی ، کاهش نمک در غذاهای فرآوری شده و کاهش مصرف دخانیات برانگیخته است .رژیم غذایی مناسب ، ورزش و کاهش مصرف دخانیات مهمترین عواملی هستند که باید در برنامه های پیشگیری از بیماری های غیرواگیر مدنظر قرار گیرند . اگرچه چاقی و فشارخون بالا از عوامل مهم خطر در بروز و شیوع این بیماریهاست ولی عوامل دیگری از جمله نوع چربی های دریافتی در جامعه می تواند از عوامل مهم خطر آفرین باشد . به طوری که حداقل 15 درصد انرژی دریافتی روزانه باید از چربی ها تامین شود و میزان انرژی دریافتی از چربی ها برای بالغین نباید از 30درصد تجاوز کند .میزان اسیدهای چرب ترانس در رژیم غذایی روزانه به همان اندازه اسیدهای چرب اشباع شده و شاید بیش از آن در پیدایش آترواسکلروز نقش دارند به گونه ای که بر اساس یافته های جدید کاهش 2%میزان چربی ترانس روزانه می تواند به کاهش 25 درصدی خطر شیوع بیماری های قلبی و عروقی منجر گردد.بنابراین ارتقاء دانش تغذیه ای جامعه و بهبود کیفیت مواد غذایی گامی موثر برای بهبود و اصلاح شیوه زندگی مردم و کنترل اپیدمی بیماری های مزمن می باشد.هم چنین سوء تغذیه در کودکان زیر 6 سال ، کمبود ریز مغذیها و به ویژه ید ، آهن ،کلسیم ، روی ، ویتامین A ،B و D در افراد جامعه به عنوان یک مشکل عمده مطرح است . کمبود ریز مغذیها با عوارض متعدد از جمله اختلال رشد جسمی وتکامل مغزی کاهش بهره هوشی ، کاهش قدرت یادگیری و افت تحصیلی افزایش موارد ابتلا به بیماری ها و پوکی استخوان و نهایتا"کاهش توانمندی های ذهنی و جسمی افراد ،توسعه اجتماعی ، اقتصادی مناطق و کشورها را به مخاطره می اندازد.در کشور ما محاسبه شده است که با شیوع 20%کم خونی فقر آهن سالیانه حدود 575 میلیارد دلار به کشور ضرر و زیان وارد می شود که شامل افزایش مرگ و میر و بیماری روزهای غیبت از کار و مدرسه افت تحصیلی مردودی و کاهش قدرت کار و تولید می باشد . به طور کلی انواع سوء تغذیه توانمندی و کارایی کشورها را کاهش می دهد و به همین دلیل موجب فقر می شود و فقر نیز سوء تغذیه راتشدید می کند .گذشته از دسترسی به غذای ناکافی و ابتلا به عفونت ها که به عنوان دلایل اولیه بروز سوءتغذیه محسوب می شوند ، ناامنی غذایی خانوار ، دسترسی ناکافی به خدمات بهداشتی درمانی و مشکلات بهداشتی موجود در محیط زندگی و همچنین ساختار اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه در سطوح ملی و محلی بعنوان دلایل پایه ای بروز و گسترش سوءتغذیه در یک جامعه محسوب می شوند . در حقیقت شدت و گستره سوءتغذیه پروتئین انرژی و کمبود ریزمغذی ها در جوامع ارتباط نزدیکی با وضعیت اقتصادی ، اجتماعی ، سطح آموزش و سواد، وضعیت اقلیمی ، تولیدات غذایی ، دسترسی به آب سالم ، پوشش و کیفیت خدمات بهداشتی درمانی دارد.تعیین وضعیت شاخص های تن سنجی کودکان زیر 6سال و زنان باردار، همچنین وضعیت دسترسی ایشان به خدمات بهداشتی درمانی بعنوان یکی از مهم ترین شاخص های تعیین وضعیت امنیت غذایی یک منطقه محسوب می گردد و در تحلیل نیازهای مداخلاتی نظیر اجرای برنامه های حمایتی تغذیه ای کودکان و زنان کاربرد ویژه ای دارد.
امنیت غذایی عبارت است از این که:غذای کافی ( از لحاظ کمیت ، کیفیت ، ایمن و مقبول بودن از نظر اجتماعی و فرهنگی)، فراهم و در دسترس باشد و پس از استفاده موجب رضایت خاطر تمام افراد ، در تمام اوقات شود تا بتوانند زندگی سالم و شادی داشته باشند بنابراین در تعریف امروزی امنیت غذا سه عبارت فراهمی، دسترسی و بهره مندی مورد توجه است.
برای بهبود وضع تغذیه جامعه باید در زمینه 4 عامل اساسی شامل درآمد ، دسترسی به غذا ، فرهنگ و سواد تغذیه ای و دسترسی به خدمات بهداشتی و کنترل بیماریها راهکارهای مختلف به طور هماهنگ به اجرا گذاشته شود. واحد بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی در راستای ارتقاء دانش تغذیه ای جامعه و بهبود امنیت غذایی منطقه ، برنامه ریزی و اجرای مداخلات بین بخشی تغذیه ای را در سطح استان دنبال می نماید . در طراحی و اجرای برنامه های بهبود تغذیه و امنیت غذایی منطقه بخش بهداشت که متولی سلامت مردم است نقش هماهنگ کننده دارد و تیم کارشناسان تغذیه درمراکز بهداشت شهرستان ها با همکاری پزشکان ،کارشناسان ،کاردانها و بهورزان که مجموعه ای توانمند از ارائه دهندگان خدمت هستند و دسترسی وسیعی به گیرندگان خدمت دارند عوامل موثردرارتقاء آگاهی های جامعه می باشد در همین راستا واحد تغذیه معاونت بهداشتی با همکاری و هماهنگی گروه های تحصصی جمعیت و خانواده، سلامت جوانان نوجوانان و مدارس، بهداشت محیط، بهداشت حرفه ای، امور بهورزی، بیماریهای غیرواگیر ، آموزش بهداشت ، گسترش شبکه ها در تغییر نگرش افراد جامعه و ایجاد رفتارهای بهداشتی تغذیه ای همکاری تنگاتنگی دارد. همچنین گروه تغذیه با ارگانهایی چون بهزیستی، کمیته امداد امام خمینی (ره)، شهرداری ، آموزش و پرورش و . . . . نیز همکاری تنگاتنگی دارد.چشم انداز فعالیتهایی که در راستای دستیابی به اهداف برنامه انجام می گیرد بهبود کیفیت زندگی و امنیت غذایی مردم با داشتن افرادی تصمیم گیرنده و با سواد ازنظر تغذیه ای که دارای انگیزه، دانش، مهارت و اراده در انتخاب جانشین های غذایی مناسب باشند و مشکلات تغذیه ای اعم از کم خوری، پرخوری و کمبود ریزمغذیها در آنها کاهش یابد .
تغذیه جامعه بر دستیابی به امنیت غذایی و امنیت تغذیه ای عموم مردم تا کید دارد. مدیریت تغذیه جامعه به معنی طراحی و مدیریت موثر برنامه های مداخله ای جامعه محور به منظور ارتقاء سطح سلامت و بهبود تغذیه جامعه می باشد امنیت غذایی عبارت است از ”دسترسی همه افراد جامعه در تمام اوقات به غذای کافی برای داشتن زندگی سالم و فعال“. امنیت تغذیه ای نیز استفاده فیزیولوژیک از مقادیر مناسبی از غذای سالم و مغذی با مطلوبیت اجتماعی و فرهنگی توسط همه افراد خانواده برای داشتن یک زندگی فعال، مولد و سالم است.
پس از اجرای برنامه تحول نظام سلامت در حوزه بهداشت، با استقرار کارشناسان تغذیه در مراکز خدمات جامع سلامت دسترسی جامعه به مراقبت و خدمات تغذیه ای تسهیل گردید. در حال حاضر کارشناس تغذیه مرکز خدمات جامع سلامت علاوه بر ارائه خدمات مشاوره تغذیه به ارجاعات مراقبین سلامت و پزشکان، مدیریت برنامه های بهبود تغذیه جامعه تحت پوشش خود را عهده دار می باشد.
کارشناسان تغذیه با جلب همکاری های درون بخش و بین بخشی برنامه های جامعه نگر را اجرا نموده و بر اساس نیاز جامعه جلسات آموزشی گروهی هدفمند برگزار می نمایند و علاوه بر کنترل شاخص های آنتروپومتریک و ثبت در پرونده الکترونیک و ارزیابی تغذیه ای برنامه غذایی با توجه به نیازها و عادات غذایی فردی تنظیم و در سامانه الکترونیک ثبت می گردد. از دیگر وظایف کارشناسان تغذیه می توان به نظارت بر ارائه خدمات تغذیه ای مراقبین سلامت و بهورزان، نظارت و اجرای برنامه های حمایتی مادران باردار و کودکان و توزیع سبد غذایی با همکاری کمیته امداد امام خمینی (ره) و خیرین، مکمل یاری دانش آموزان، ایران اکو، همکاری های مشترک با بهزیستی، آموزش و پرورش، جهاد کشاورزی، برگزاری بسیج های آموزش همگانی تغذیه و ..... اشاره نمود.
اهداف ارائه خدمات تغذیه ای در نظام شبکه
شرح وظایف کارشناسان تغذیه مراکز خدمات جامع سلامت:
شرح وظایف رئیس گروه تغذیه ستاد معاونت بهداشت :
شرح وظایف کارشناس تغذیه ستاد معاونت بهداشت
معرفی امور دارویی معاونت بهداشت
اهمیت برنامه
تامین و تدارک داروهای اساسی در شبکه های بهداشتی و درمانی یکی از اصول PHC است که نیازمند توجه کافی مسئولان سطوح مختلف به این اصل از طریق ارتقاء فرایندهای برآورد، تامین، توزیع و مصرف داروها می باشد و در نهایت موجب افزایش دسترسی مردم به نیازهای دارویی و ارتقاء سطح سلامتی آنها می گردد.
معرفی واحد
امور دارویی مجموعه وظایفی ازقبیل تهیه و نگهداری و توزیع دارو، نظارت بر فعالیت واحدهای ارائه خدمات دارویی (انبارها، مراکز بهداشتی درمانی، پایگاه های بهداشتی و خانه های بهداشت)، آمــوزش و ارتقاء سطح آگاهی کارکنان و جامعه، هماهنگی با سایر واحدها جهت برنامه ریزی دقیق و پیش بینی نیاز داروهــا در فصول مختلف و نیز در زمان اجرا طرح های مختلف را شامل می شود. باتوجه به اهمــیت ویژه بهداشت و نقش آن در سلامت، ارائه صحیح و مناسب خدمــات داروئی فوق می تواند نقش مهمی در حفظ و ارتقاء سطح سلامت و بهداشت فــرد و جامعه داشته باشد.
تهیه داروبسته به عوامل مختلف می تواند هم از بخش دولتی و هم از بخش خصوصی صورت پذیرد که در این راستا توجه به عواملی همچون میزان مصرف، موجودی و نیاز آینده، طرحها و برنامه های مختلف بهداشتی، صفات دارو از جمله تاریخ انقضاء ، رنگ، قوام و... حائز اهمیت می باشد . نگهداری دارو نیز از اهمیت خاصی برخوردار بوده و توجه به شرایط نگهداری و استاندارد نمودن انبارهای داروئی تاثیر بسزایی در ارائه هر چه بهتر خدمات داروئی خواهد داشت. توزیع دارو در واقع آخرین و یکی ازمهمترین مراحل تامین و تدارک دارو می باشد و در این راستا باید عوامل چندی از قبیل قابل مصرف بودن دارو، توزیع بموقع و مناسب با نیاز، تاریخ انقضاء و... را در نظر گرفت .
جهت منطقی نمودن تجویز دارو، تعدادی از نسخ پزشکان مراکز تحت پوشش از لحاظ میانگین اقلام و قیمت تجویزی بصورت فصلی مورد بررسی قرار گرفته و بازخورد آن به پزشکان مربوطه اعلام می گردد.
به منظور بهبود ارائه خدمات دارویی، داروخانه های تحت پوشش بصورت دوره ای ارزشیابی شده و نتایج حاصله جهت رفع نواقص به مرکز/شبکه بهداشت مربوطه ارسال می گردد.
کلیه پرسنل دارویی نیازمند به آموزش مداومند. در این راستا برقراری آزمون از جزوه های دارویی یا جلسات پرسش و پاسخ شفاهی و نیز انجام بازدیدهای مستمر و برنامه ریزی شده بسیار موثر است. تشخیص افراد نیازمند آموزش بیشتر و برقراری کلاس های بازآموزی جهت این افراد راهکار مناسب است. لازم به ذکر است که آموزش و ارتقاء سطح آگاهی و مهارت کارکنان و همچنین سطح آگاهی افراد جامعه و تحقیقات و پژوهش های لازم در این زمینه مکمل اصلی خدمات مذکور می باشد .
اهداف:
برنامه ها
شرح وظایف :