چند توصیهبهداشتی در هوای آلوده
کارشناس بهداشت هوا و تغییرات اقلیمی معاونت بهداشت تاکید کرد در شرایط آلودگی شدید از فعالیتهای بدنی در فضای باز خودداری کنید
کارشناس بهداشت هوا و تغییرات اقلیمی معاونت بهداشت آلودگی هوا را یکی از چالشهای اساسی زیست محیطی عنوان کرد.
مهندس مهدی کمری با تاکید بر اثرات منفی غیر قابل انکار این معضل بر زندگی روزمره و سلامت انسانها گفت برای مقابله با این مشکل، ضروری است شهروندان با روشهای گوناگون و کاربردی کاهش خطرات آلودگی هوا آشنا شوند و از سلامت خود و دیگران حفاظت کنند.
وی آگاهی از وضعیت کیفیت هوا را اولین گام برای مقابله با خطرات آلودگی هوا دانست و یادآوری کرد شاخص کیفیت هوا (AQI) که روزانه منتشر میشود، اطلاعاتی درباره میزان آلودگی هوا و تأثیرات آن بر سلامتی ارائه میدهد. افراد میتوانند با استفاده از این شاخص، برنامهریزی مناسبی برای فعالیتهای روزانه خود داشته باشند و از مواجهه غیرضروری با هوای آلوده جلوگیری کنند.
مهندس کمری خاطر نشان کرد برای دسترسی به اطلاعات شاخص کیفیت هوا در شهر تهران میتوان به سایت شرکت کنترل و کیفیت هوای تهران یا سامانه پایش کیفی هوای کشور مراجعه کرد یا از طریق رسانهها، نرمافزارهای موبایلی و وبسایتهای معتبر از وضعیت هوا آگاه شد.
کارشناس بهداشت هوا و تغییرات اقلیمی معاونت بهداشت با بیان این که گروههای حساس مانند کودکان، سالمندان، زنان باردار و افراد مبتلا به بیماریهای قلبی، عروقی یا تنفسی در برابر آلودگی هوا آسیبپذیری بیشتری دارند گفت برای حفاظت از این افراد، اقدامات پیشگیرانه نظیر ماندن در منزل در روزهای آلوده و اجتناب از فعالیتهای سنگین در فضای باز توصیه میشود. علاوه بر این، در محیطهای بسته نیز باید کیفیت هوا بهبود یابد.
به گفته وی استفاده از سیستمهای تهویه مناسب، دستگاههای تصفیه هوا و حفظ رطوبت محیط با کمک بخورهای خانگی میتواند در کاهش اثرات آلودگی مؤثر باشد. همچنین اجتناب از استفاده از وسایل آلاینده مانند شومینه و سیگار نیز توصیه میشود.
مهندس کمری تاکید کرد در شرایط آلودگی شدید، فعالیتهای بدنی در فضای باز باید محدود شود.
وی انجام ورزش در محیطهای مسقف با تهویه مناسب را جایگزین مناسبی عنوان کرد.
این کارشناس بهداشت با اشاره به انواع ماسکهای استاندارد ( نظیرN95 ،FFP2 یا KN95) گفت استفاده از این نوع ماسکها در محیط بیرون میتواند تا حد زیادی(95 درصد) از ورود ذرات معلق به دستگاه تنفسی جلوگیری کند، با این حال، افراد مبتلا به بیماریهای قلبی یا تنفسی و زنان باردار باید پیش از استفاده از این ماسکها با پزشک خود مشورت کنند.
کمری کاهش تولید آلایندهها را یکی از راههای اساسی برای مقابله با آلودگی هوا برشمرد و گفت استفاده کمتر از خودروهای شخصی و اولویت دادن به حملونقل عمومی، عدم سوزاندن زباله و کاهش فعالیتهایی که باعث ایجاد گردوغبار می شوند، از جمله اقداماتی هستند که میتوانند به بهبود کیفیت هوا کمک کنند. همچنین مدیریت مصرف انرژی در منزل با استفاده از روشهایی نظیر تنظیم دمای ترموستات، عایقکاری مناسب و استفاده از لامپهای کممصرف میتواند اثرات مثبتی در کاهش آلودگی هوا داشته باشد.
وی حفاظت از افراد آسیبپذیر در روزهای آلوده را بسیار با اهمیت دانست و گفت سالمندان و بیماران قلبی و تنفسی باید تحت مراقبت بیشتری قرار گیرند و افراد مبتلا به آسم باید اسپریهای ضروری خود را همراه داشته باشند.
کمری آگاهی و مسئولیتپذیری اجتماعی را کلید موفقیت در مقابله با این بحران زیستمحیطی عنوان کرد و گفت در کنار این اقدامات، افزایش آگاهی عمومی و مشارکت در برنامهها و سیاستهای کاهش آلودگی هوا میتواند نقش مؤثری در بهبود وضعیت زیستمحیطی داشته باشد.
وی یا بیان این که ،آلودگی هوا مشکلی است که در نهایت تمامی افراد جامعه را تحت تأثیر قرار میدهد از شهروندان خواست یا رعایت این توصیهها و همکاری در کاهش آلودگی نه تنها سلامت فردی بلکه کیفیت زندگی جمعی را نیز ارتقا دهند.