×

اطلاعات "Enter"فشار دادن

  • تاریخ انتشار : 1403/05/14 - 07:43
  • بازدید : 222
  • تعداد بازدید : 205
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

واکسن پنوموکوک به سبد واکسیناسیون اضافه شد

تزریق واکسن پنوموکوک به شیرخوران دو ماهه و تزریق دوز یادآور آن در چهار ماهگی و ۱۲ ماهگی در مراکز بهداشت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی آغاز شد.

دکتر علیرضا زالی رییس دانشگاه در آیین ورود واکسن پنوموکوک به برنامه ایمن‌سازی کودکان همزمان با چهلمین سال توسعه برنامه واکسیناسیون کشور در مرکز خدمات جامع سلامت چیذر، اظهار کرد: یکی از گروه‌هایی که همواره به عنوان مصداق عینی و داوطلب اصلی دریافت خدمات بهداشتی تلقی می‌شوند، نوزادان و کودکان هستند که با انجام واکسیناسیون و دریافت خدمات پیشگیرانه در برابر بیماری‌های واگیر ایمن می‌شوند.

وی با اشاره به اینکه غربالگری و واکسیناسیون، عمر سالم فیزیکی، اجتماعی و روانی را نوید می‌دهد، گفت: اگر بیماری‌ نظیر کم کاری تیروئید در روزهای آغازین تشخیص داده شود، از بروز عواقب جسمی و روانی، تحمیل بار اقتصادی و اختلالات متعددی در آینده جلوگیری می‌شود.

رییس دانشگاه شبکه بهداشت و درمان کشور را پویا دانست و افزود: همواره در متن سیستم بهداشتی کشور انعطاف‌پذیری را شاهد بوده‌ایم. اگر زمانی سیاست‌های ملی اقتضا کند برنامه‌ای در کشور اجرایی شود همین انعطاف‌پذیری است که به تحقق اهداف ملی کمک می‌کند، زیرا ارایه خدمات متناسب با وضعیت بیماری‌ها قابل تغییر است.

دکتر زالی بیان کرد: کادر بهداشتی باید به عنوان تدوینگر برنامه‌ها و بسته‌های خدماتی در کشور فعالیت کند، چراکه بیش از هر مجموعه دیگری نیازها را می‌شناسد و اقتضائات را درک می‌کند.

رییس دانشگاه بیان کرد: در تکمیل بسته‌های خدماتی یکی از سیاست‌گذاری‌های نظام شبکه کمی‌سازی است و در همین راستا سنجه‌ها در این نظام قابل دسترسی، ارزیابی و ممیزی شدن هستند.

وی در ادامه گفت: یکی از سنجه‌های بهداشتی که نشان‌دهنده کفایت نظام سلامت است، شاخص مرگ و میر در نوزادان زیر یک ماه،  کودکان زیر پنج سال، کودکان زیر دو سال و مادران باردار است.

وی با بیان اینکه اکثر کودکان زیر ۵۹ ماه در گذشته به دلایل قابل پیشگیری جان خود را از دست می‌دادند، گفت: خوشبختانه با اصلاح سنجه‌ها و تکمیل برنامه‌های بهداشتی، دستاورد بزرگی در این زمینه حاصل شده است.

رییس دانشگاه با اشاره به افزودن واکسن پنوموکوک به سبد واکسیناسیون کشور، تصریح کرد: دو پروتکل زمانی برای تزریق این واکسن در اختیار است؛ پروتکل اول تزریق واکسن در دو ماهگی و تزریق دوز یادآور در چهار ماهگی و شش ماهگی و پروتکل دوم، تزریق واکسن در دو ماهگی و دوز یادآور در چهار ماهگی و ۱۲ ماهگی است.

وی با بیان اینکه پروتکل دوم اثربخشی و پایداری ایمنی بالاتری را نشان می‌دهد، گفت: از همین رو این مدل در مراکز بهداشتی مستقر است.

به گفته وی، کودکان زیر دو سال ، زیر پنج سال و افراد بالای ۶۵ سال گروه‌های در معرض خطر ابتلا به پنوموکوک هستند.

رییس دانشگاه تصریح کرد: پنوموکوک باکتری شایعی است که به دلیل استقرار در نزدیک مغز، گوش‌ها، سینوس‌ها و ریه، ارگان‌های مختلفی را درگیر عفونت می‌کند، البته عفونت تنفسی از سایر انواع آن شایع‌تر است. همچنین پس از ابتلا، فرد ممکن است دچار مننژیت شود و درنهایت اگر فرد مبتلا به مننژیت ناشی از پنوموکوک زنده بماند، دچار اختلالات مقاوم به درمان خواهد شد. به همین دلیل واکسیناسیون اهمیت بسیاری دارد.

رییس دانشگاه فصل ابتلا به این بیماری را زمستان اعلام کرد و گفت: تزریق واکسن در تابستان زمان خوبی است و با توجه به شیوع عفونت‌های ریوی در پاییز و زمستان، اثربخشی مناسبی خواهد داشت.

دکتر زالی عنوان کرد: با وجود اینکه این بیماری تک گیر است و اپیدمی نمی‌شود، اما امکان طغیان در محیط‌های بسته به ویژه میان نوزادان شیرخوار وجود دارد.

رییس دانشگاه با اشاره به تکمیل سبد واکسیناسیون در سال‌های اخیر گفت: در کشور بالای ۹۹ درصد پوشش واکسیناسیون محقق شده است.

وی ادامه داد: همچنین سبد واکسیناسیون نوزادان، آنها را در برابر هفت بیماری شایع واگیردار ایمن می‌کند. از طرفی واکسن پنوموکوک واکسن غیر زنده است و امکان تزریق آن همزمان با سایر واکسن‌ها میسر است.

رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی همچنین اظهار کرد: تکنولوژی ساخت واکسن رو به توسعه است و دور از انتظار نیست از واکسیناسیون برای پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های غیرواگیر استفاده شود.

دکتر زالی با تاکید بر لزوم تحقق استراتژی‌های پیشگیرانه در سیاست‌های آتی و گفت: باید قدردان اعتماد مردم به مراکز بهداشتی باشیم واین سرمایه‌ اجتماعی نباید نادیده گرفته شود.

وی در پایان یادآور شد: همچنین به مراقبین سلامت در خط اول ارایه خدمات بهداشتی به عنوان سربازان خوشنام عرصه سلامت افتخار می‌کنم.

دکتر محمدرضا سهرابی معاون بهداشت دانشگاه نیز در این مراسم  اضافه شدن واکسن پنوموکوک به  سبد واکسیناسیون  کودکان گفت : توجه به سلامت دوران کودکی در کیفیت دوران زندگی فرد اثرگذار است، از همین رو پیشگیری از بیماری‌ها در این دوره اهمیت بسیاری دارد.

وی ادامه داد: در هر کشور متناسب با بیماری‌های شایع همان کشور، برنامه واکسیناسیون اجرایی می‌شود؛ یکی از موارد‌ی که در نظام واکسیناسیون کمتر به آن توجه شده بود، بیماری‌های ناشی از عامل بیماری‌زای پنوموکوک بود.

دکتر سهرابی تصریح کرد: تزریق واکسن پنوموکوک از امروز به صورت سراسری در کل کشور اجرا می‌شود. مراکز بهداشت دانشگاه نیز پذیرای مادران دارای نوزاد دو ماهه برای تزریق این واکسن هستند.

معاون بهداشت دانشگاه با اشاره به اینکه یکی از علل مهم مرگ و میر در کودکان بیماری‌های تنفسی و یکی از مهم‌ترین علل بروز بیماری‌های تنفسی، عامل بیماریزای پنوموکوک است، افزود: با ایمن‌سازی در مقابل این ویروس، از مرگ و میر کودکان به دلیل ابتلا به این بیماری و همچنین از بروز عوارض ناشی از ابتلا به آن در سال‌های بعد زندگی جلوگیری می‌شود.

به گفته وی، اختلال در رشد و تکامل کودک یا عوارض ماندگار در سیستم عصبی و در نتیجه کاهش کیفیت زندگی از دیگر مشکلاتی است که فرد در اثر ابتلا به این عفونت و مننژیت ناشی از پنوموکوک دچار می‌شود.

 

 

 

  • گروه خبری : معاونت,گالری
  • کد خبر : 144944
کلید واژه

تصویر

متن استاتیک شماره 39 موجود نیست