معاون بهداشت دانشگاه:
زنان محور سلامت خانواده و الگوی آموزنده شیوه زندگی سالم به نسل بعدی هستند
معاون بهداشت دانشگاه با گرامیداشت هفته سلامت بانوان ایرانی توجه به سلامت زنان را بسیار مهم عنوان کرد و گفت ارتقای سلامت زنان نقش موثری در ارتقای سلامت تمام افراد جامعه دارد به همین دلیل سلامت یک بانو، سلامت خانواده و درنهایت سلامت جامعه را به دنبال خواهد داشت.
معاون بهداشت دانشگاه سلامت زنان را با مسائل مختلفی مانند بارداری، شیردهی،یائسگی و پذیرفتن نقش همسری و مادری مرتبط دانست و گفت همه این موارد میتواند ابعاد مختلف سلامتی زنان را تحت تاثیر قرار دهد.
دکتر سهرابی با تاکید بر نقش کلیدی زنان در انتخاب و ترویج سبک زندگی سالم ضرورت ارتقای سواد سلامت در جامعه زنان را یادآور شد و انتخاب سبک زندگی سالم را نیازمند مشارکت و خرد جمعی دانست.
وی خاطرنشان کرد زنان محور سلامت خانواده هستند و علاوه بر خدمات سلامتی که برای سایر اعضای خانواده انجام میدهند، الگوی آموزنده شیوه زندگی سالم به نسل بعدی هستند.
معاون بهداشت دانشگاه پنج بیماری چاقی، سکته قلبی، دیابت، سرطان و پوکی استخوان را بهعنوان مهمترین بیماریهای مزمن عنوان کرد که تمامی آنها با سبک زندگی ارتباط مستقیم دارند.
وی از بانوان خواست با توجه به این که تغذیه ناسالم و کمتحرکی از عوامل خطر ابتلا به بیماریهای مزمن و سرطانها میباشد در رژیم غذایی خود و خانواده به الگوی تغذیه سالم توجه داشته باشند و برای کاهش استفاده از فست فودها، نمک ،قند، شکر و نوشیدنیهای شیرین برنامهریزی کنند.
دکتر سهرابی فعالیت فیزیکی استاندارد 150 دقیقه با شدت متوسط در هفته را برای سلامت همه افراد از جمله بانوان توصیه کرد.
وی هفته سلامت بانوان را فرصت مناسبی عنوان کرد تا بانوان آزمایشات غربالگری را انجام دهند و غربالگری به هنگام سرطانهای زنان را در برنامه روتین خود قرار دهند.
معاون بهداشت دانشگاه خاطر نشان کرد تمام آنچه در این هفته با عناوین سلامت زنان مطرح میشود در راستای تحقق سلامتی زنان و داشتن خانوادههایی سالم و رسیدن به سوی جامعهای پویا است.
دکتر حورا آستانه مدیرگروه جوانی جمعیت،سلامت خانواده و مدارس معاونت بهداشت نیز با اشاره به شعار امسال هفته ملی سلامت بانوان ایرانی «بانوی سالم،مادر سالم،نسل سالم»هدف از نامگذاری این هفته را افزایش سواد سلامت زنان و حساسسازی آنها نسبت به انجام غربالگری ها و مراقبت های دورهای عنوان کرد.
وی با بیان این که خطرات تهدید کننده سلامتی زنان بر سلامت سایر گروه های سنی در خانواده نیز بسیار تاثیرگذار است خاطرنشان کرد زنان محور سلامت خانواده هستند و مرگ و میر و ناتوانی آنها تمام ابعاد خانواده را تحت تاثیر قرار می دهد.
وی از بانوان خواست برای ارزیابی دورهای سلامت خود به خانههای بهداشت، پایگاههای سلامت و مراکز جامع خدمات سلامت مراجعه کنند.
چه خدماتی به بانوان میانسال ارایه میشود؟
کارشناس برنامه میانسالان معاونت بهداشت نیز خدمات ارایه شده به بانوان در برنامه میانسالان را در دو محور برنامه های مراقبتی_غربالگری وآموزشی تبیین کرد .
فاطمه قربانی اظهار کرد خدمات ارایه شده با هدف پیشگیری از بیماریها با اولویت بررسی و کنترل عوامل خطر بیماری های واگیر و غیرواگیر و سلامت روان به بانوان میانسال ارایه میگردد.
وی خدمات ارایه شده در ارزیابی های دوره ای را شامل تن سنجی، ارزیابی الگوی تغذیه، بررسی فعالیت بدنی، غربالگری اولیه درگیری با مصرف دخانیات، مواد و الکل، ارزیابی سلامت روان، مراقبت های ادغام یافته دیابت، فشارخون بالا و اختلالات چربی های خون و پیشگیری از سکته های قلبی و مغزی عنوان کرد.
قربانی اضافه کرد در مراقبت های مامایی نیز مراجعان میتوانند از خدمات تشخیص زودهنگام و غربالگری سرطانهای پستان و دهانه رحم، ارزیابی اختلال عملکرد جنسی، عفونت آمیزشی و ایدز، بررسی تاریخچه باروری و یائسگی و خدمات مربوط به بررسی عوارض یائسگی برای زنان بهره مند شوند.
به گفته این کارشناس سلامت میانسالان دریافت ماهانه یک عدد مکمل ویتامین د3 و آموزشهای خود مراقبتی در زمینه الگوی تغذیه وفعالیت بدنی مطلوب، مصرف مکمل، خودآزمایی پستان و آموزش ورزشهای تقویت کننده کف لگن(کگل) بخش دیگری از خدمات ارایه شده میباشد.
قربانی یادآوری کرد این خدمات به صورت رایگان در مراکز خدمات جامع سلامت، پایگاه های سلامت و خانههای بهداشت ارایه می شود.
بر اساس این گزارش از ابتدای سال جاری تاکنون تعداد576 هزارنفر از میانسالان زن جهت دریافت این خدمات به مراکز ارائه دهنده خدمت تابعه معاونت بهداشت مراجعه کرده اند و بیش از 3 میلیون و 860 هزار خدمت در سامانه الکترونیک سیب ثبت شده است.