حق داشتن غذا برای زندگی بهتر و آینده ای بهتر؛ شعار روز جهانی غذا اعلام شد
رییس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت با گرامیداشت روز جهانی غذا گفت با توجه به فواید مصرف نان کامل برنامههای امسال با تاکید بر آموزش عموم مردم و اطلاع رسانی در خصوص ارزش غذایی نان کامل در واحدهای تابعه اجرا میشود.
هر ساله در دنیا 16 اکتبر روز جهانی غذا گرامی داشته می شود.
رییس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت با گرامیداشت روز جهانی غذا شعارامسال را «حق داشتن غذا برای زندگی بهتر و آینده ای بهتر»future Right to foods for a better life and a better عنوان کرد.
فرشته فزونی خاطرنشان کرد در این روز برلزوم تامین امنیت غذایی و برخورداری همه افراد از رژیم غذایی سالم تاکید می شود و برنامهها و کمپینهای آموزشی با هدف ترویج تغذیه سالم ، مدیریت بهتر منابع غذایی، کاهش ضایعات مواد غذایی و بهبود کیفیت زندگی با تغذیه سالم برگزار می شود.
وی یادآوری کرد با توجه به فواید مصرف نان کامل برنامههای امسال با تاکید بر آموزش عموم مردم و اطلاع رسانی در خصوص ارزش غذایی نان کامل در واحدهای تابعه اجرا میشود.
فزونی با بیان این که در تهیه نان کامل از آردی استفاده میشود که حاوی هر سه بخش دانه گندم (سبوس، جوانه، آندوسپرم) است گفت در کشور ما نان بخش مهمی از غذای اصلی افراد جامعه را تشکیل می دهد و قسمت عمده ای از میزان انرژی و پروتئین مورد نیاز روزانه را در بسیاری از افراد تامین میکند.
وی با اشاره به این که نان تهیه شده با آرد کامل نسبت به نان تهیه شده با آرد سفید از ارزش تغذیه ای بالاتری برخوردار است اضافه کرد نان کامل پروتئین، فیبر، آهن ویتامین های بیشتری دارد.
رییس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت نان کامل را یکی از منابع تأمین کننده فیبر برشمرد. وجود فیبر در کارکرد طبیعی دستگاه گوارش انسان ضروری است.
فزونی با بیان این که مصرف نان سفید قند خون را سریع تر افزایش می دهد گفت در دهههای اخیر، مصرف نان سفید افزایش یافته و به عنوان یکی از عوامل اصلی مشکلات گوارشی، بیماریهای قلبی-عروقی، دیابت و چاقی در کشور محسوب میشود. به همین دلیل جایگزینی غلات کامل به جای غلات تصفیه شده توصیه می شود.
وی تاکید کرد سبوس اضافه شده در حین پخت روی نان ارزش غذایی مناسبی ندارد و مصرف آن توصیه نمی شود
فواید نان کامل چیست؟
رییس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت با بیان فواید گنجاندن غلات کامل در رژیم غذایی گفت غلات کامل سرشار از مواد مغذی مانند فیبر، پروتئین، ویتامین ها و مواد معدنی هستند
وی خاطرنشان کرد مصرف میزان مناسب و متعادل نان کامل علاوه بر بهبود سلامت دستگاه گوارش، می تواند به تنظیم قند خون و کاهش خطر ابتلا به دیابت،کاهش ابتلا به پرفشاری خون،کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی، بهبود بیماری کبد چرب و پیشگیری از کم خونی فقر آهن و کمبود ریزمغذی ها کمک کند.
فزونی رعایت فرایند تخمیر را برای بهبود کیفیت نان و افزایش ارزش غذایی آن ضروری دانست و گفت در این نوع نان علاوه بر هضم بهتر، اسید فیتیک آن نیز کاهش یافته و در نتیجه جذب آهن، روی و ریزمغذی های موجود در نان بیشتر جذب می شود. نان هایی که خمیر آنها ور آمده است عطر و بوی بهتر و ماندگاری بیشتری دارند، در صورتی که پخت نان با خمیر ورنیامده (تخمیر نشده) نان را سنگین، مرطوب و خمیری شکل می کند و علاوه بر هضم دشوار ارزش غذایی کمتری دارد.
وی خاطرنشان کرد این نوع نانها معمولا عطر و طعم خوبی ندارند، زود بیات میشوند، دورریز زیادی دارند و ریزمغذی های نان و غذایی که با این نوع نان خورده می شود، کمترجذب میشود که ممکن است در طولانی مدت موجب بروز بیماری شود .
در حال حاضر شهروندان میتواننددر صورت تمایل نانهای تهیه شده با آرد کامل و سبوس دار را از بعضی نانوایی ها که از آرد کامل برای پخت استفاده میکنند تهیه و یا از نان کامل که به صورت صنعتی و بستهبندی عرضه میشوند استفاده نمایند.
نکات بهداشتی هنگام خرید و نگهداری نان
وی در خاتمه نکاتی را برای استفاده و نگهداری نان بیان کرد که در ادامه می خوانید:
در هنگام خرید نان حتما اجازه دهید بخار نان خارج و سرد شود.
در زمان انتقال نان به منزل آن را در پوشش پارچه ای قرار دهید.
در صورتی که بیش از نیاز یک وعده نان خریده اید حتما نان را قبل از بیات شدن به برش های کوچک تقسیم کرده و در کیسه های مخصوص در فریزر نگهداری کنید.
نان را در محیط خشک و خنک نگهداری کنید.
برای پیشگیری از ضایعات نان سعی کنیم به اندازه نیاز نان خریداری و مصرف کنیم.
از نانوایی هایی نان بخریدکه شرایط بهداشت فردی و عمومی را رعایت می کنند.
هرگز نان را در داخل روزنامه قرار ندهید.
از قرار دادن نان های داغ در داخل کیسه های نایلونی خودداری کنید چون باعث بیات شدن نان می شود.