فقط یک کبد دارید از آن محافظت کنید
هپاتیت به معنای التهاب بافت کبد است و 28 جولای مصادف با 6 مرداد ماه به عنوان روز جهانی هپاتیت نامگذاری شده است. شعار امسال با عنوان «یک زندگی، یک کبد» از طرف سازمان بهداشت جهانی تعیین شده است.
دکتر کامبیز نعمتی کارشناس برنامه ایدز و هپاتیت معاونت بهداشت با بیان این که هپاتیتهای ویروسی از علل مهم درگیری کبد هستند هپاتیتهای B و C را از مشکلات مهم بهداشتی جهان امروز عنوان کرد.
وی افزود هم اکنون در جهان 296 میلیون نفر مبتلا با هپاتیت مزمن B و 58 میلیون نفر مبتلا با هپاتیت C مزمن زندگی میکنند و هر ساله بیش از یک میلیون نفر از این افراد به علت هپاتیتهایB و C جان خود را از دست میدهند.
دکتر نعمتی شیوع هپاتیت B مزمن را در جمعیت عمومی کشور یک درصد و شیوع هپاتیت C مزمن را 3/0 درصد عنوان کرد و افزود خوشبختانه با وجود واکسن موثر هپاتیت B و اقدامات انجام شده در زمینه ایمنسازی کشور ما در حال حاضر جزء کشورهای با شیوع نسبتا کم هپاتیت B محسوب میشود.
کارشناس بیماریهای واگیر معاونت بهداشت در پاسخ به چگونگی راههای انتقال هپاتیتهای ویروسی اظهار کرد: راههای انتقال بیماری بسته به انواع مختلف هپاتیت و اپیدمیولوژی آنها تفاوت دارد اما در مورد هپاتیتهای B وC تماس با خون و فرآوردههای خونی آلوده، سابقه استفاده از سوزنهای آلوده جهت تزریق مشترک در معتادان تزریقی، رفتارهای پرخطر جنسی و خالکوبی، تاتو و حجامت در شرایط غیر بهداشتی از علل ابتلا هستند
وی تاکید کرد ارتباطات عادی مانند کار کردن دریک اتاق، معاشرت با دوستان و همکلاسی ها باعث انتقال بیماری نمی شود.
دکتر نعمتی کاهش موارد جدید مبتلایان را یکی از اهداف بهداشتی برشمرد و گفت به منظور تحقق این هدف فعالیتهایی از قبیل کشف و تشخیص زودرس موارد ابتلا درافراد پرخطر، آگاهسازی مبتلایان و اقدامات پیشگیرانه برای افراد درمعرض خطر، بهبود کیفیت زندگی مبتلایان به هپاتیت B و C و دسترسی آنان به مراقبت بهداشتی درمانی که باعث کاهش بار بیماری در جامعه می شود توسط واحدهای بهداشتی در حال انجام است.
کارشناس برنامه ایدز و هپاتیت معاونت بهداشت با اشاره به این که مبتلایان به هپاتیت Bو C اغلب از بیماری خود اطلاع ندارند و میتوانند مدتها بدون هیچ علامتی ناقل ویروس باشند گفت یکی از اهداف مهم واحدهای بهداشتی بیماریابی هپاتیت در افراد در معرض خطر است تا هم از انتقال بیماری به سایرین پیشگیری شود و هم با درمان به موقع از پیشرفت بیماری و آسیب های جبران ناپذیر به فرد مبتلا جلوگیری شود .
وی واکسیناسیون گروههای در معرض خطر بر علیه هپاتیت B را یکی دیگر از فعالیت ها برشمرد و یادآوری کرد واکسیناسیون پزشکان و پیراپزشکان، بیماران دیالیزی، بیماران نیازمند به تزریق مکرر خون و فرآوردههای خونی، مبتلایان به هپاتیت C و ایدز، افراد خانواده بیمار مبتلا به هپاتیت ساکن در زیر یک سقف مسکونی مشترک و مشاغل پرخطر مانند آتش نشانها، زندانبانان، پاکبانان و ... انجام میشود.
همچنین از سال 1372همه نوزادان در سه نوبت(بدو تولد، یک ماهگی و شش ماهگی ) واکسن هپاتیت Bرا دریافت میکنند.
کارشناس برنامه ایدز و هپاتیت معاونت تاکید کرد برای پیشگیری از ابتلا به هپاتیت Cهنوز واکسنی موجود نیست اما خوشبختانه در سالهای اخیر درمانهای دارویی موثری در دسترس قرار گرفته و این بیماری قابل درمان است.
وی از درمان بیماران مبتلا به هپاتیت Cدر جمعیت تحت پوشش دانشگاه خبر داد و گفت اواخر سال 1401 درمان بیماران هپاتیت C به صورت رایگان انجام میشود.
همچنین در سال جاری واکسیناسیون هپاتیتB جهت تعداد 5 هزار نفر از شاغلین در شهرداریهای تحت پوشش انجام شده است.
دکتر نعمتی در خاتمه سخنان خود توصیه کرد همه افراد برای جلوگیری از ابتلا به هپاتیتهای ویروسی و سایر بیماریهای عفونی قابل انتقال به نکات بهداشتی توجه کنند و در صورتی که رفتار پرخطری را تجربه کردهاند برای مشاوره و اطمینان از سلامت خود به یکی از واحدهای بهداشتی مراجعه کنند .
وی از مبتلایان نیز درخواست کرد با وجود داروهای موثری که برای کنترل یا درمان بیماری وجود دارد بدون نگرانی به پزشک مراجعه کنند و با پایبندی به برنامه درمانی خود از پیشرفت بیماری و آسیب به کبد جلوگیری کنند.
نظر