لزوم ذائقه سازی در سالهای ابتدایی زندگی کودکان
حداکثر میزان مجاز مصرف قند و شکر روزانه ۲۵ گرم است
کارشناس تغذیه معاونت امور بهداشتی دانشگاه، ذائقه سازی در کودکان زیر ۲ سال را اصلی بسیار مهم برشمرد و گفت: مصرف تنقلات در کودکان باید کنترل شود.

کارشناس تغذیه معاونت امور بهداشتی دانشگاه، ذائقه سازی در کودکان زیر ۲ سال را اصلی بسیار مهم برشمرد و گفت: مصرف تنقلات در کودکان باید کنترل شود.
سحر اسماعیلی دورانی کارشناس تغذیه معاونت امور بهداشتی ذائقه سازی در کودکان زیر دو سال را اصلی بسیار مهم در رعایت الگوی صحیح تغذیهای و پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر عنوان کرد.
وی با اشاره به اهمیت تعادل در مصرف قند و شکر ساده در رژیم غذایی تأکید کرد: میزان دریافت قند و شکر ساده در حفظ تعادل وزن بدن و پیشگیری از بروز بیماریهای غیر واگیر نقش بسیار مهمی دارد و بر اساس توصیه متخصصان هر فرد در رژیم غذایی روزانه خود حداکثر مجاز به مصرف ۲۵ گرم قند و شکر ساده است.
اسماعیلی در ادامه خاطرنشان کرد: این ۲۵ گرم شامل قند و شکر ساده موجود در تمام مواد غذایی مصرفی روزانه نظیر عسل، خرما، شیرینی، قند، شکر، کمپوت، دسر، بستنی، نوشیدنیها و... است.
تأکید بر استفاده از کربوهیدراتهای پیچیده به قند و شکر ساده
این کارشناس تغذیه معاونت امور بهداشتی دانشگاه به افراد توصیه کرد: سعی کنید بهجای قند و شکر از کربوهیدراتهای پیچیده نظیر کشمش، خرما، توت خشک و نظایر آن استفاده کنید و البته تأکید میکنیم که در مصرف این مواد نیز نباید افراط صورت گیرد و توصیه میکنیم که این مواد نیز با رعایت همان میزان ۲۵ گرم توصیهشده در رژیم روزانه مصرف شوند.
به گفته وی مثلاً خرما یا کشمشی که فرد روزانه همراه با چای خود استفاده میکند باید ازنظر قند موجود محاسبه شود و بهعنوان یک واحد میوه رژیم غذایی روزانه در نظر گرفته شود بهویژه در افراد دیابتی که مقدارمواد دریافتی بسیار اهمیت دارد و حتماً باید رعایت شود.
تأثیر تحرک بدنی در پیشگیری از بروز بیماریهای غیر واگیر
این کارشناس تغذیه، تحرک بدنی مناسب را یکی دیگر از موارد مهم در پیشگیری از بروز بیماریهای غیر واگیر برشمرد و افزود: امروزه به خاطر زندگی صنعتی و ماشینی، تحرک بدنی افراد جامعه کاهش یافته و بهتبع آن اضافهوزن و چاقی نیز شیوع پیداکرده است، درحالیکه تحرک بدنی مناسب یک عامل مؤثر در پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر است؛ همچنین امروزه در بسیاری از رژیمهای لاغری در کنار رژیم غذایی مناسب به افراد توصیه میشود که تحرک بدنی و پیادهروی منظم روزانه داشته باشند.
اسماعیلی دورانی در بخش دیگری از سخنان خود بر استفاده از روشهای سالم طبخ غذا و کاهش مصرف فست فودها و غذاهای سرخکردنی تأکید کرد و استفاده از روشهایی نظیر بخارپز کردن، کباب کردن، آب پز کردن و... برای پختوپز را راهکار مؤثری در راستای اصلاح الگوی غذایی و سبک زندگی عنوان کرد که میتواند در پیشگیری و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای غیر واگیر بسیار مؤثر واقع شود.
مصرف فیبر غذایی در پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر مؤثر است
وی با اشاره به اهمیت مصرف فیبر غذایی در سلامتی افراد اظهار داشت: از سال گذشته به دلیل اهمیت فیبر غذایی در پیشگیری از بسیاری از بیماریها نظیر سرطانها، چاقی و ... حبوبات در هرم مواد غذایی ایرانی بهصورت یک گروه مجرا در نظر گرفتهشده است بنابراین بهتمامی افراد توصیه میکنیم که حتماً مصرف حبوبات و مغزها را در برنامه غذایی متعادل و متنوع خود لحاظ کنند.
این کارشناس تغذیه با ذکر این مطلب که اندازه بزرگ یا کوچک میوه تأثیری در میزان مواد مغذی آن ندارد بهتمامی افراد توصیه کرد از این گروه غذایی برای تأمین ویتامینها، املاح و مواد مغذی میتوانند استفاده کنند.
ترویج غذاهای بومی، راهکاری برای تصحیح الگوی تغذیهای
وی با تأکید بر لزوم ترویج غذاهای بومی اظهار داشت: در سالهای اخیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت با کمک کارشناسان تغذیه استانهای مختلف، کتابچه غذاهای سنتی و بومی مناطق مختلف را تدوین کرده است که بسیاری از این غذاها ارزش تغذیه بیشتری نسبت به فست فودها دارند بنابراین اگر آموزشهای ما بومیسازی شده و بر اساس عادات غذایی مناطق مختلف ارائه شود، بسیار کمککننده خواهد بود.
اسماعیلی دورانی، ترویج باغچههای خانگی را یکی از کارهای مشترکی عنوان کرد که با همکاری جهاد سازندگی در چند منطقه روستایی تحت پوشش این دانشگاه انجام شد و یک راهکار خوب برای الگوی صحیح تغذیهای و استفاده از مواد غذایی سالم به شمار میرود.
مصرف تنقلات در کودکان را محدود کنید
کارشناس تغذیه معاونت امور بهداشتی دانشگاه با تأکید بر کاهش مصرف تنقلات در کودکان اظهار داشت: تنقلات و مواد غذایی شیرین نظیر کیک، کلوچه، پاستیل و... دارای میزان قند بسیار بالایی هستند اما نمیتوان در گروه سنی کودکان مصرف این تنقلات را کاملاً منع کرد. بنابراین بهتر است حتیالمقدور آنها را بهصورت خانگی و سالم تهیه کرد تا میزان قند و روغن آنها کنترلشده باشند؛ فست فودها و پیتزا را نیز در منزل با استفاده از مواد غذایی سالم میتوان تهیه و سوسیس و کالباس را از آنها حذف کرد.
وی توصیه کرد که خشکبار، مغزها، لواشکهای خانگی و آبمیوههای طبیعی نیز در منزل بهصورت بهداشتی و طبیعی برای کودکان تهیه شود.
اسماعیلی دورانی در خاتمه سخنان خود بر ذائقه سازی کودکان در سالهای ابتدایی زندگی تأکید کرد و گفت: به غذای کودکان زیر دو سال بههیچعنوان نباید نمک و شکر اضافه شود و غذای خانواده نیز خیلی شور و شیرین نباشد تا عادات غذایی صحیحی از کودکی در آنان شکل گیرد. با این فرهنگسازی میتوان به کودکان آموزش داد که چه تغذیهای باید داشته باشند.
![]() |
نظر